Tájékoztatni szeretném Önöket a jelentősebb adózási és számviteli változásokról, melyek 2018-tól lesznek érvényesek:

 

5%-os Áfát kell fizetni az alábbi termékek és szolgáltatások esetében:

  • Internetszolgáltatás igénybevétele esetén
  • Halak értékesítésénél
  • Sertésbelsőségek értékesítésére a sertéshússal azonos módon
  • Éttermi szolgáltatásoknál étel és helyben készített ital esetében

 

Szociális hozzájárulási adó:

Január 1-jétől a jelenlegi 22 százalék helyett 19,5 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó mértéke. Ez egyúttal azt jelenti, hogy egyes kedvezményeknél is 19,5 százalékos kulcsot kell alkalmazni.

Egészségügyi hozzájárulás:

Fontos változás, hogy 2018. január 1-jétől megszűnik az ingatlan bérbeadása esetén fizetendő 14 százalékos egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség. (Jelenleg ha a magánszemély adóévben megszerzett, ingatlan bérbeadásból származó jövedelme az egymillió forintot meghaladja, akkor a teljes összeg után – adott értékhatárig – 14 százalékos egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség áll fenn.)

2018-ban a béren kívüli juttatások után nem 22 százalékos, hanem 19,5 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni:

 

Fizetővendéglátás:

A fizetővendéglátók a jelenlegi egy helyett 2018-tól már három lakásig vagy üdülőig választhatják a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító tételes átalányadót, amelynek összege szobánként évi 38 400 forint.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás:

Mértéke 4% lesz, a vendéglátóhelyeknek kell fizetniük, étel és helyben készített ital után.

Egészségügyi szolgáltatási járulék:

 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7320 forintra nő.

 

KATA:

A tanulmányaik mellett kisadózóként vállalkozó nappali tagozatos hallgatóknak 2018-tól feleannyi közterhet kell fizetniük, mint eddig, azaz 25.000 Ft-ot, mivel nem főállású vállalkozónak fognak minősülni.

 

KIVA:

Mértéke 13% lesz január 1-től.

 

Családi adókedvezmények:

A 2 gyermekes családok gyermekenként havi 116.670 Ft adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe, vagyis esetükben a nettó bér gyermekenként 2500 Ft-al lehet több havonta.

Az 1 és 3 vagy annál több gyermeket nevelő családok esetében a kedvezmény mértéke most nem változik.

 

Hitelengedmények:

A jelzáloghitellel rendelkező családok  a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírathatnak tartozásukból.

A diákhitel-tartozással rendelkező, fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

 

Napidíj-elszámolás:

Már nemcsak a bérfuvarozást végző vállalkozások gépkocsivezetői, hanem a saját árut szállító cégek munkavállalói is igazolás nélkül levonhatják napidíjukból az adómentesnek minősülő napidíjátalányt.