Kedves Ügyfeleink!

Július 1-jétől több ponton jelentősen változnak a járulékokat érintő szabályozások, ezeket foglaltam össze, kérem olvassák el figyelmesen. Legelőször a júliusi bérek számfejtésénél kell alkalmazni őket, tehát az augusztus elején beküldendő járulékbevallás már eszerint fog készülni.

1. A szociális hozzájárulási adó mértékének és alapjának módosítása

2020. Július 1-jétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra mérséklődik a szocho mértéke. A csökkentett kulcsot a 2020 júliusára vonatkozóan augusztus 12-ig bevallott jövedelmekre kell először alkalmazni.

2. Új elnevezés: Társadalombiztosítási járulék

Idén júliustól a bruttó bérből levont járulékok, azaz a természetbeni egészségbiztosítási járulék (4%), a pénzbeli egészségbiztosítási járulék (3%), a munkaerőpiaci járulék (1,5%) és a nyugdíjjárulék (10%) egységes, egykulcsos járulékká olvad. Új megnevezése: társadalombiztosítási járulék, melynek mértéke megegyezik a felsorolt, ’beolvasztott’ járulékok összegével, azaz 18,5 %. Feltételezzük, hogy lesz egy új számlaszám, ahova ezt az összevont járulékot utalni kell, de ez még nincs fent a NAV oldalán.

3. Minimális járulékalap bevezetése

A 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) a munkaviszonyban is bevezeti az úgynevezett minimális alap szerinti fizetési kötelezettséget. Így mindenkinek, aki nem nyugdíjasként munkaviszonyban folytat keresőtevékenységet a társadalombiztosítási járulékot havonta legalább a minimálbér 30 százaléka – havi bruttó 48 300 forint – után meg kell fizetniük. Heti 12 óra foglalkoztatásnak felel meg ez a 30%-os arány. Hiába foglalkoztatnak ennél kevesebb munkaidőben valakit, tőlük is le kell vonni ill. utánuk is be kell fizetni a minimumnak tekintett összegeket.

Ameddig az éves keret engedi, munkaviszony helyett esetleg alkalmi munkavállalóként tudják foglalkoztatni a pár órában besegítő alkalmazottakat.

A minimális alap a munkáltatók által fizetendő szochóra is vonatkozik július 1-jétől.

4. Változás a saját jogú nyugdíjasok keresőtevékenysége kapcsán fizetendő szochóban

Jelenleg, ha a saját jogú nyugdíjas biztosítási jogviszonyban dolgozik – például havi bruttó 200 ezer forint ellenében, megbízási jogviszonyban tevékenykedik –, akkor esetében a kifizető szochofizetésre kötelezett.

Július 1-jétől azonban a saját jogú nyugdíjasok bármilyen jogviszonyban is dolgoznak, nem lesznek biztosítottak, és esetükben szochót sem kell fizetni.

Üdvözlettel:
Véghné Csillag Tímea
Fibra Kft.